Pages
▼
17 June, 2013
SPAGETTI OLIO
salam isnin....
sudah lama tak update blog rasanya. Masih lagi alasan lama. laptop tak ok dan dah 2 minggu ni agak sibuk. Ni cuba update dari tab je. Harap gambar tu nampak oklah...sebab pernah try gambar jadi tak clear..ntah kenapa.
Oklah kali ni kongsi resepi mudah..ada lain sikit dr sebelum ni. Rasa pernah kongsi resepi olio juga sebelum ni. Ni disebabkan ada rerakan nak melepak markas(rumah kami) maka masak lah apa yang dipesan. Lama dah tak jumpa masing2 sibuk.
ok bahan2nya...
1.bawang putih 10ulas dicincang halus
2.500g udang dibuang kulit dan dibuang tali hitamnya(belah bahagian belakang udang dan buang 1helai macam rerambut hitam dibelakng tu)
3.sikit daun parsley dicincang halus
4.1ulas bawang besar kuning dicincang halus
5.lada kering 10batang digunting halus
6.cendawan tin di cincang halus
7.500g spagetti direbus dengan air, sedikit garam dan minyak.( minyak elakkan spagetti melekat antara 1sama lain)
8.minyak dan bahan perasa
kalau ada kupang, sotong lebih meriah...boleh masukkan sekali masa masukkan udang
cara2nya..
1.rebus kulit udang tadi dengan air dalam 500ml. ambil air rebusannya.
2.tumiskan bawang besar dalam olive oil. Api sedarhana sebab olive oi ni tak tahan panas.
3.masukkan pula bawang putih dan gaul sebati.
4.masukkan pula lada kering udang dan cendawan.
5.masukkan spagetti yang telah dimasak bersama air rebusan udang tadi.
6.masukkan perasa dan daun parsley
7.dah boleh hidangkan
Tunggu rerakan sampai sangat lewat ,tukang masak dah bedal 2 piring.
sampai jumpa lagi dilain update..