Pages

19 April, 2013

KETAM GORENG BERCILI PAPRIK

Lama rasanya tak kongsi resepi dengan kalian kan?. 
Mari cuba menu baru ni, baru lah sangat kan..:-)

Selalu dah buat cuma kali ni ala-ala paprik gitu




BAHAN2:
  • 1kg ketam (elok pilih ketam betina sebab lebih isi)
  • 1 pek 200g cili boh
  • sedikit belacan
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 batang serai di potong2 kasar
  • sedikit daun limau purut
  • 1 biji telur
  • bahan perasa

CARA2:
  • bersihkan ketam
  • kisarkan ciliboh, bawang besar, bawang putih & belacan
  • tumiskan bawah kisar hingga naik bau
  • masukkan ketam dan kacau sebati 
  • selepas 5minit masukkan serai & daun limau purut
  • masukkan bahan perasa & kacau2 sehingga masak
  • akhir sekali masukkan telur dan kacau rata (tambahkan air kalau nak berkuah)
  • sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MENCUBA.................




1 comment: