Hye..bahagianya harini, balik je rumah dapat makan pie. Bahan ada mashed potato memang peveret la kan! Tq ye masak sedap!
Ok seperti dijanjikan kita kongsi resepi lah ye.
Bahan-bahan:
Kentang putar
1. 1kg kentang
2. Butter 1 sudu besar
3. Susu segar 1cawan
4. Garam 1 sudu kecil
Inti
1. 500g ayam kisar (dagiing pun boleh)
2. Bawang putih 5 ulas
3. Bawang besar 1 biji
4. Tomato 1 biji didadu
5. Lada bengala 1 biji didadu
6. Cendawan butang putih (white button mushroom) 200-300g ( cendawan shitake pun boleh) dihiris
7. Tomato puri 250g (setengah tin)
8. Sos spageti cendawan brand prego ( optional ), kalau pakai sos spageti tomato puri tambah dalam 2 sudu je.
9. Minyak, bahan perasa dan bekas aluminium/loyang pun boleh.
10. Telur 1 biji untuk hiasan
Cara-cara :
1. Kupas kentang, potong sederhana besar dan rebus hingga empuk.
2. Setelah empuk, toskan dan gaulkan dengan butter, susu segar dan garam. Putarkan dengan mesin tangan atau boleh pukulkan dengan tangan je. Pastikan halus.
3. Panaskan kuali dengan minyak sedikit sahaja, tumiskan bawang besar dahulu dan kemudian bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam kisar dan gaul sehingga masak.
5. Masukkan pula tomato puri dan sos prego.
7. Masukkan tomato, lada benggala dan cendawan. Gaul sebati dan tambah perasa.
8. Lapiskan bahagian bawah acuan pembakar dengan kentang putar, tengahnya isi kan pula inti dan atas sekali lapiskan lagi dengan kentang putar.
9. Bakar selama 15-20minit pada suhu 180-200. Bergantung jenis oven ye. Bakar sehingga nampak garing lapisan kentang putar atas tu.
10. Untuk menarik, garis kan atas pie dengan garfu dan sapukan kuning telur.
11. Hidangkan
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment