oklah...takmo membebel lagi..mari kite tgk bahan2 nyer
setelah mengoogle dan memodified resepi...akhirnya
Bahan-bahan ( anggaran 2 org )
untuk buat paste
300 gm udang (suka udang lebih kan la yer)
200ml air (klu banyak sangat lambat kering kang paste ni)
6 ulas bawang putih ketuk2 jerk
6 sudu sos tiram (lebih sikit pun ok...lagi sodap)
2 sudu kicap pekat
3 sudu kicap manis (lemak manis pun boleh...johorian mcm kami.layan jalen!!)
1sudu petis (terlupa beli)..jadi tak pakai pun..(tp wajib ada patut..baru la menjadi!!)
serbuk pati ikan bilis / pati udang
garam & gula secukup rasa
untuk goreng mee
sebungkus kuey teow ( tak tengok plak berapa g..dalam 300g kot)
3 sudu cili boh (sapa suka pedas tambah la lagi)
kerang yang dah dikopek ( hmmm tak berapa suka yang dah siap kopek..sebab ada rasa pelik..tapi tak rajen nak beli kerang segar n rebus n kopek..so guna jerk la yang dah siap) nak bagi tak rasa pelik sangat nnt kami tunjuk caranya
sedikit taugeh
sedikit kucai ( cik liza tak suka kucai..jd kami tak letak kucai)
3 biji telur
Cara-cara
mula2 kite buat paste yer..
Rebus udang + air. Bila udang hampir masak, angkat & ditoskan airnya
simpan air rebusan jangan buang yer
Campurkan semua bahan-bahan paste tadi dengan air rebusan udang, masak sampai agak pekat. pastu biarkan paste sejuk (boleh gak simpan kat peti ais tuk kegunaan akan datang)
*rupa paste yang dah pekat
masa untuk goreng mee
1.Tumis lada boh sampai garing
(*untuk yang tak berapa suka rasa kerang yang pelik( macam hanyir2 tu)..boleh la cuba goreng dgn ciliboh di dulu..kasi garing sikit)
2.Pastu masukkan paste tadi dalam 6sudu.
3.Gaul2...masukkan udang (sapa2 yang tak kisah rasa kerang pelik tu..masukkan kerang masa ni yer..sama2 udang)
4.sesiapa suka berkuah lebih..banjir!!...letak air dlm 1/2 cwn. ikut takat kebanjiran yang diinginkan.
5.dah didih masukkan kuey teow, taugeh dengan kucai dan kacau rata.
6.rasa2 la..agak2 tawar tambah la perasa lagi/ paste tadi.
7.Pecahkan telur kat kuah yang banyak...biar lama sikit telur dah nmpk bergumpal2 sikit tu..
8.kacau dan bolehlah angkat masuk pinggan
9.ngap3..senduk....tiup2 sumbat ke mulut :-)
tapi rasanya kene ada petis gak..baru la terbaeeekkkk!! (sah2 ko hantu petis kan??)
tips:
memasak kuey teow ni sekejap jerk dalam 5 min situ tapi api mesti kuat yer.
SELAMAT MENCUBA..lagi sedap makan dengna jeruk lada besar tu...hmmm ( tak rajen nk buat)
**pasni nak gak cuba wat yang ada petis...baru ar...char keaw teow penang sebenar!!
u ollss, akk nk dtg umah boleh ke? wat 2 pinggan utk akk ye..hehehe
ReplyDeleteOkeh. Sudah kecur saliva saya melihatnya.
ReplyDeleteFYI, saya adalah penggemar char keaw teow tegar. Huhuhuhu
@cinta ixora : meh la dtg rumah..bukan 2 pinggan sekuali kite leh masak2 n makan2 sesama
ReplyDeletenaqya Nazrey : kalau dh kecur2 tu kene la mencuba