meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

31 August, 2012

SALAM KEMERDEKAAN KE 55


PELIHARALAH KEMERDEKAAN INI BUAT GENERASI AKAN DATANG SEPERTI GENERASI TERDAHULU PELIHARA UNTUK KITA DIMASA KINI

Jajan gula2 bendera
sumber : google image 

10 August, 2012

GO GREEN!! TIPS 18

GO GREEN - SAVE THE PLANET - REDUCE, REUSE & RECYCLE

Kali ni update tuk idea dari bulb/ mentol2 lama yang dah tak digunakan lagi. Pasti nak raya ni banyak la aktiviti tukar2 mentol dan tukar perlbagai barangan lain. Tak kurang juga nak cari bahan2 hiasan tuk hias rumah jadi tempat yang menarik dan selesa di kunjungi. 

Ni sedikit idea go green yang boleh kita buat sendiri hasil dari bahan2 terbuang. Selamat cuci mata ye, kot2 ada yang tersangkut dan menjadi pilhan hati nak dicuba. Terutama sekali gambar paling akhir.

Tak sangka pelbagi idea hiasan boleh kita buat dari mentol2 lama ni. Antaranya : 

Dijadikan perhiasan rumah

Dijadikan lampu

boleh dijadikan ole2/ wedding gift dan sebagainya

eh...tempat bercucuk tanam??

ni plak boleh jadi hiasan meja / centerpiece meja2 masa wedding ceremony / majlis2 lain2...sweet je nampak kan?

semua gambar dari blog orang lain...inspirasi idea DIY..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lastly idea tuk pelita raya korang.....he3
Amacam menarik kan?

09 August, 2012

BERBUKA DI RESTOREN MALAY VILLAGE & APABILA RAYA DAH DEKAT.

Hye...lama dah tak dapat nak update blog. busy sakan kononnya. Ni curi masa sikit sementara lepaskan lelah packing kerepek2 sambil layan citer kat TLC buat kek besar2 tu. Osemmm sungguh!! Weekend lepas kami cuti sakan kat kampung, merehatkan minda gitu & berbuka puasa bersama family.

Persiapan raya korang amacam, settle dah semua. Kiteorang so far hampir siap. Baju raya pun dah siap sepasang (yang ni tempah sebab nak sama dengan family) . Lagi 2 pasang tersambar kat Angsana,Jb masa meronda2 selepas berbuka puasa dengan family Cik yan kat Jb hari sabtu lepas.

Kami berbuka di restoran Malay Village, harga RM 32/ person. (boleh juga check page ni) Makanan masa tu ada nasi putih/beryani, pelbagai laukpauk, bubur nasi, bubur pulut hitam, laksa johor, kuih muih, sate, dan macam2 lagi la. dan katanya setiap hari menunya bertukar. Aku rasa time puasa ni ramai orang makan luar, Full!!! (kalau datang tanpa reserve tempat tu, alamatnya melopong je la)

Aku sukakan suasana tempat makan kat sini. unik!! macam kat kampung gitu. Dan makanan pun sedap2, cuma lambat sikit mereka refill. Tapi apapun tetap puas hati.


tepek sikit gambar kami 

Selepas berbuka kami sempat ke Angsana, Jb. Tempat ni memang syurga shoping segala keperluan raya dari baju bajan, kuih muih macam2 ada la. Macam nak pecah angsana ni punya la ramai orang, parking pun jauh. Tapi memang ada pelbagai pilihan ada yang murah (mutu pun ala kadar), ada juga murah tapi mutu tiptop (bertuah juga jumpa kedai ni), yang mahal (mutu suam2 kuku atau pun yang tiptop) memang banyak. Apapun tepuk dada tanya selera.

Balik ni kami disamping berbuka bersama keluarga, kami banyak angkut kerepek, almaklum kami kan setiap kali muncul bualan puasa berbisnes ala kadar kerepek2. Kali ni order agak menurun sikit, tapi apa pun Alhamdulillah dengan rezeki apa yang ada. Isnin lepas bermula episod jelajah kedai2 kerepek mencari bekalan. Harga mencanak2 diluar jangkaan sebab tang pisang2 tu je semua sold out jadi nak kautem harga payah sebab memang permintaan tinggi . Mula2 malas dah nak ambik tapi sebab dah janji pada customer, wajarlah ditunaikan, walaupun keuntungan amatlah tipis. Sendat juga kereta. Nampak sangat absober nak kena tukar dah ni. Ko sangat berjasa la Oyen oi!!


Lastly.. 1 benda aku belum sempat buat. Langsir!!!!
tertiba ternampak rakan Fb share ganbar ni, 

Bertuah la kalau KikiLala reti macam ni..hahaha....By the way, rumah rasa sunyi plak sebab selalu balik rumah je ada yang meaw3..ni senyap je. Budak 2 tu aku dah boarding awal2 kat kampung. Almaklum 2 minggu terakhir Ramadha kiteorang akan superbbbb busy packing kerepek & baking cookies. Kesian plak nanti mereka berdua takda yang layan main2 & belai2.

K la see you next entry, lelah packing kerepek dah reda sikit makan nak masuk sarang dulu. Nanti nak bangun sahur plak.  Esok  sebelum buka sambung lagi packing.
Selamat berpuasa dan selamat berbuka

P/s: Pada yang order kerepek, nanti boleh la kita arrange masa bila nak pickup yer.

03 August, 2012

GO GREEN!! TIPS 17

GO GREEN - SAVE THE PLANET - REDUCE, REUSE & RECYCLE

HAHAHA............tips sengal kali ni......
teringat zaman kat asrama dulu bila shower rose tak da..ada paip ni je...sakit wooo badan....

01 August, 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...