Kami sudah pergi ke sabah minggu lepas. Cuma tak sempat nk update blog. Dan sebelum2 tu pun lama tak update blog sebab cable hp hilang. Semua gambar dalam tu tak dapat transfer. Kebetulan memorycard sama saiz jadi dapatla update guna hp cik yan tuk transfer gambar.
Sekian terima kasih untuk penerangan lama tak update blog.
ok kali ni kami nk share resepi plak la. Simple jerk. (resepi simple pun nk share!!). tak pe la kan sharing is caring.
Kali ni masak baby park choy ala chinese style.
Bahan2:
1.baby parkchoy - lerai2 kan kelopaknya
2.halia muda - hiris panjang2 nipis2
3.bawang putih -hiris panjang2 nipis2
4.cili - hiris
5.tepung jagung+air
6.sos tiram
7.serbuk perasa (kali ni pakai maggi cukup rasa - suka jenama maggi sebab mak recommend katanyer lebih sedap dari 1 lagi brand tu)
8.garam secukupnya (tak guna garam langsung sebab dah guna serbuk maggi)
9.air (kalau nak kuah banyak tambah la banyak2 air)
10.minyak
Cara2:
1.Panaskan minyak, gorengkan halia, bawang putih dan cili sampai naik bau. (minyak sikit jerk ye sebab tu guna kuali ni tak hangus, padahal malas nak basuh kuali bekas wat roti telur..he3)
*Grill pan ni bagus ( beli kat IKEA). harga rm 70 gak tak silap. Akibat kemaruk nak main masak2 grill2 kat rumah ( jeles tgk chef AFC-license to grill main bakar2)
2. Bubuh serbuk maggi/garam/serbuk perasa dan sos tiram ( lebih sikit baru terasa manis2nya). Kacau2
3. Masukkan sayur , agak2 layu sikit . Masukkan air
4. Masukkan tepung jagung yang dah di bancuh dengan air.
* jangan masukkan tepung tu terus dalam kuali, bergumpal2 nanti
5. Dah sebati, rasa sikit .."ok sedap dah" dan kuah dah pekat. Angkat!! jangan lama2 sangat nanti terlebih masak. tak kriuk2 dah masa kunyah. tak best!!
( orang jawa kata 'lonyot'/ 'lodoh' = overcook, lembik sudah)
malas masak nasi..he3 . Almaklum balik kerja gatal nak makan sayur2 banyak tambahan plak cik yan dah kemaruk makan pucuk keledek).
Masak lauk jerk.
Cik yan plak beli nasi bungkus kat depan apartment kiteorang yang superb best.
Ada kuah kari, sambal sikit, sayur sikit yang penting nasi dia superb banyak. Kami yang kuat makan pun senak nak habiskan .
Lauk boleh pilih. Macam2 ada (tapi recomended ayam goreng)
Cam kat bawah ni RM 3.50 ( ayam dia besar hokeyyy!!)
Sumpah ayam goreng dia sampai aku naik lift pun boleh bau. Terpanggil2 jerk nak beli kat akak yang jual ni setiap kali balik kerja.
(kedai akak ni beroperasi 6pm ke atas kot. tutup bile habis takd a apa lagi nak jual la kot)
(kedai akak ni beroperasi 6pm ke atas kot. tutup bile habis takd a apa lagi nak jual la kot)
selamat mencuba yer :-)
*sharing is caring
special tuk kalian..
3 keping jerk la dulu yer. gambar bukti kami ke Sabah!!
mount kinabalu tuhhh!!! nampak tak belakang tu(kene bangun awal pagi baru leh nampak puncak. kalau tak lupakan jerk la hasrat nak tengok. Penuh kabus)
lastly...
....
aksi perasan superhero!!
No comments:
Post a Comment