Selamat bekerja kembali....selepas semalam sama2 kita melepak2 cuti hari buruhkan?
Korang buat apa je cuti2? aku main masak2 tadi, ni update blog dan jup lagi nak pergi kuar cari dessert mewah sikit. Almaklum dah gaji kan? nampak sangat la ni post scheduled
Kali ni nak share resepi western percubaan pertama masak salmon. Dah lama salmon ni bertapa dalam peti ais, patut minggu lepas lagi dah jadi santpan tapi tergendala. Akhirnya harini berjaya!!
Kasi korang layan mata dulu tengok hasil, pasni baru aku bagi resepi.
Bahan2:
- 1 keping salmon
- 5 biji potato australia ( ni agak sweet dibandingkan dengan potato biasa)
- sos lada hitam
- bahan perasa (lada hitam lada sulah & garam)
- daun basil ( lebihan aku buat salad haritu)
Cara2:
- grillkan (aku beli pan grill ni kat ikea..sangat bagus) ikan yang diletakkan bahan perasa dengan kentang sekali dengan minyak yang sedikit lebih kurang 10 minit (aku takut salmon tu mentah dan berasa pelik jadi panggang lama sikit, ada orang suka fresh2 kan. Aku kacuk jawa
nak jugak letak kacuk tuh!tak reti sangat ikan2 mentah ni..hahaha) - Angkat ikan dan kentang.
- tuangkan sos lada hitam & bahan perasa sedikit sahaja ke dalam kuali bekas ikan & kentang tadi malas aku nak cuci2 lagipun nak bagi berasa terbakar2 gitu.
- Tuangkan hasil sos tadi ke atas ikan & hidangkan & ngap2...
Yes berjaya!! sedap dan tak hanyir!!
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment