meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

22 May, 2011

CHAR KEAW TEOW PENANG

masa pergi cari bahan kek..tetiba terpandang keawteow...terus teringat teringin nak mencuba char keawteow penang...ni akibat terngiang2 keenakkan char keaw teow kat malis setapak, juga kadang2 layan kat depan kfc seksyen 27 shah alam ni..( tahap boleh la lepaskan ketagihan)

oklah...takmo membebel lagi..mari kite tgk bahan2 nyer
setelah mengoogle dan memodified resepi...akhirnya

Bahan-bahan ( anggaran 2 org )
untuk buat paste

300 gm udang (suka udang lebih kan la yer)
200ml air (klu banyak sangat lambat kering kang paste ni)
6 ulas bawang putih ketuk2 jerk
6 sudu sos tiram (lebih sikit pun ok...lagi sodap)
2 sudu kicap pekat
3 sudu kicap manis (lemak manis pun boleh...johorian mcm kami.layan jalen!!)
1sudu petis (terlupa beli)..jadi tak pakai pun..(tp wajib ada patut..baru la menjadi!!)
serbuk pati ikan bilis / pati udang
garam & gula secukup rasa

untuk goreng mee

sebungkus kuey teow ( tak tengok plak berapa g..dalam 300g kot)
3 sudu cili boh (sapa suka pedas tambah la lagi)
kerang yang dah dikopek ( hmmm tak berapa suka yang dah siap kopek..sebab ada rasa pelik..tapi tak rajen nak beli kerang segar n rebus n kopek..so guna jerk la yang dah siap) nak bagi tak rasa pelik sangat nnt kami tunjuk caranya
sedikit taugeh
sedikit kucai ( cik liza tak suka kucai..jd kami tak letak kucai)
3 biji telur

Cara-cara
mula2 kite buat paste yer..

Rebus udang + air. Bila udang hampir masak, angkat & ditoskan airnya
simpan air rebusan jangan buang yer
Campurkan semua bahan-bahan paste tadi dengan air rebusan udang, masak sampai agak pekat. pastu biarkan paste sejuk (boleh gak simpan kat peti ais tuk kegunaan akan datang)

*rupa paste yang dah pekat

masa untuk goreng mee
1.Tumis lada boh sampai garing



(*untuk yang tak berapa suka rasa kerang yang pelik( macam hanyir2 tu)..boleh la cuba goreng dgn ciliboh di dulu..kasi garing sikit)

2.Pastu masukkan paste tadi dalam 6sudu.
3.Gaul2...masukkan udang (sapa2 yang tak kisah rasa kerang pelik tu..masukkan kerang masa ni yer..sama2 udang)


4.sesiapa suka berkuah lebih..banjir!!...letak air dlm 1/2 cwn. ikut takat kebanjiran yang diinginkan.
5.dah didih masukkan kuey teow, taugeh dengan kucai dan kacau rata.
6.rasa2 la..agak2 tawar tambah la perasa lagi/ paste tadi.
7.Pecahkan telur kat kuah yang banyak...biar lama sikit telur dah nmpk bergumpal2 sikit tu..


8.kacau dan bolehlah angkat masuk pinggan
9.ngap3..senduk....tiup2 sumbat ke mulut :-)
tapi rasanya kene ada petis gak..baru la terbaeeekkkk!! (sah2 ko hantu petis kan??)

tips:
memasak kuey teow ni sekejap jerk dalam 5 min situ tapi api mesti kuat yer.

SELAMAT MENCUBA..lagi sedap makan dengna jeruk lada besar tu...hmmm ( tak rajen nk buat)

**pasni nak gak cuba wat yang ada petis...baru ar...char keaw teow penang sebenar!!

3 comments:

  1. u ollss, akk nk dtg umah boleh ke? wat 2 pinggan utk akk ye..hehehe

    ReplyDelete
  2. Okeh. Sudah kecur saliva saya melihatnya.

    FYI, saya adalah penggemar char keaw teow tegar. Huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. @cinta ixora : meh la dtg rumah..bukan 2 pinggan sekuali kite leh masak2 n makan2 sesama
    naqya Nazrey : kalau dh kecur2 tu kene la mencuba

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...