meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

08 July, 2011

RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY

Selamat tengahari yer semua…tatkala ni perut terasa tersangat la lapar sebab pagi tadi sampai opis lewat jadi tak sempat nak bersarapan.
Jadi sekarang sedang sambil2 makan jemput sambil nak update blog yang telah didraf dari malam tadi.
Nak share dgn kamu2 semua resepi cengkodok …

( betul ke bahasa cengkodok?..betul kot, sebab rasanya segala benda2 macam ni panggil cengkodok). Kami panggil jemput2.
Kali ni nak bagi nama sikit kat jemput2 ni.


‘JEMPUT2 SPECIAL KAMEY’
kenapa kamey? sbb ‘kami’ bekerjasama buat makanan ni. Jadi konon2 abadikan nama resepi ni sempena kami. Cewahhh..

Bahan2nyer:
Bawang besar warna kuning
Ikan bilis
Kentang disagat ( potong dadu pun boleh tapi sagat ni macam lagi feeling gitu masa makan ..ranggup)
Daun sup
Daun bawang
Tauge
Telur 2biji
Tepung gandum
Bahan perasa ( garam & aji atau kami guna serbuk 'maggi cukup rasa'..memang sedang2 elok getuuu rasanyer..hahaha)
Air
Minyak

Cara2 nyer:
1. Kisarkan (telur , air, bahan perasa dan sedikit ikan bilis) macam telur dipukul tapi kisar lagi senang kan. (JANGAN LUPA KISAR YER.INILAH KUNCI KERANGUPAN JEMPUT2 INI)
..cewahhhh…

2. Tuangkan bahan2 yang dikisar dalam mangkuk besar dan tambahkan bawang, kentang sagat, ikan bilis, daun sup, daun bawang, tauge tak lupa juga tepung. Adun sebati. Kalau rasa terlalu banyak bahan tambahkan tepung dan air serta bahan perasa
3. Gorengkan dalam minyak yang panas dan banyak

4. Sedia untuk dimakan - sambil layan muvee KL gangster @ astro1st


Sejemput tips tuk kalian:
Untuk buatkan jemput2 ni lebih ranggup & lazat. Simpan adunan semalaman. Buat adunan malam goreng waktu sarapan.

Selamat mencuba yer. Jemput makan jemput2 yer...:-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...