meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

14 June, 2012

RESEPI - POPIA GULUNGAN MESRA

Ahad minggu lepas sementara nak pergi bayar duit mesin jahit kat Giant Putra Height, sempat menyinggah ke Secret Recepies. Saja2 nak basah tekak melepak2. Tetiba terorder popia seafood. Sedap tapi kecik cetoet je 7ketul Rm7. Mula la rasa tak puas makan kan. sah2 la ko ni jenis selera besar.

Malam tu terus bergegas ke pasar borong Selangor kat Seri Kembangan nak cari udang nak jadikan isi popia. Tapi gagal sampai sana dah lenggang pasar basah. Ada sayur2 je. Jadi tanpa buang masa beli je la apa yang dijual.

Maka hari isnin lepas balik kerja kami pun bertungkus lumus dalam keadaan lapar tu membuat popia tanpa udang idaman tu. Tak pe janji lazat!!

Sorang masak inti sorang gulung2, sorng maintain gulung sorang lagi dah menggoreng yang dah digulung. Siap je goreng 2-2 sibuk makan dulu, agak2 kenyang baru sambung gulung. Hehehe tak menyabo-yabo.

Ok masa tuk share resepi. Nama resepi mengancam habesss!! hahaha...suka hati la kan nak nama kan apa. Almaklum demam selebriti chef melanda....

Bahan2:

A) Popia
  • Kacang panjang (dipotong halus)
  • Lobak –2 biji (disagat kasar)
  • Tauge – dalam 30sen
  • Daging kisar – 1 pek  500g
  • Bawang besar – dipotong dadu
  • Bawang putih – dipotong dadu
  • Bahan perasa
  • Herb ( basil ) & lada hitam – ini tak semestinya, saja try & error. Lain sikit rasanya
  • Kulit popia ( beli ready made je kat mart, giant dan sebagainya)
  • Minyak (tuk goreng)

 B) Sos
  • Sos cili agak2 5sudu
  • Gula – 1 sudu makan
  • Minyak bijan – ½ sudu makan
Cara2:

  • Gorengkan bawang2, dah agak garing masukkan daging.
  • Bila daging dah masak masukkan herb, gaul2 dan masukkan bahan perasa dan sayur yang dibasuh & ditoskan.
  • Angkat (jangan goreng sayur lama2 nanti tak ranggup dah)
  • Sejukkan dan macam biasa la gulung2 popia (sambil2 sejukkan, sambil2 la curi2 masukkan ke mulut. Macam tak biasa plak)

  • Goreng & sediakan sos (kacaukan ketiga2 bahan sos) dan dah boleh masuk mulut dah.


Amaran : lepas goreng tu popia sangat panas, jangan sampai melecur mulut plak. Bawak2 bersabo.

Hari selasa berbekalkan popia ke opis…yeah…

Selamat mencuba yer




3 comments:

  1. aku dah la pose ari ni. aishhhh...!

    Sejukkan dan macam biasa la gulung2 popia (sambil2 sejukkan, sambil2 la curi2 masukkan ke mulut. Macam tak biasa plak) <--- aku suka ni ayat ni. heheheeeee ;D

    ReplyDelete
  2. hahaha....mesti selalu buat macam tu jugakkan?

    sama la kite berpose2 gak harini. almaklum bulan ramadhan dah nak kunjung tiba. Hahaha.
    tak pe..kot2 rajin malam ni boleh buat..:-)
    sambil2 gulung2 sambil2 curi inti :-)

    ReplyDelete
  3. kelako le yan+liza .. sambil2 masuk mulut ekkk... cam tau2 aje... pas tu tak dan masak sampai abis.. masuk mulut dulu... itu yg penting ...heheheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...