meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

27 November, 2012

MEDAN-DANAUTOBA TRIP 2012 - day 2 (part 2)

Trip medan 2hb – 6hb mac 2012
MEDAN-BRASTAGI-SIMARJARUNJUNG-TIGA RAS-TUKTUK(SAMOSIR ISLAND)

Sabtu 3hb Mac 2012

Kita sambung cerita hari ke2 ye. Kami nak ke Sipiso-piso waterfall. Dalam jam 130 tiba kami tiba dan kami mula bergambar2 dan beli baju. Kat sini boleh tengok air terjun yang turun dari tepian tinggi tu. Memang tinggi betul!.. tanya kenapa Sipiso Piso. Supir kata sebab tajam macam pisau. Cuaca dah mula hujan renyai. Kami sempat ke tandas yang diluar nampak seram tapi dalam dia ok la tak la teruk sangat. Boleh lepaskan hajat2 yang ada.

tandas seram di luar ok di dalam
luas macam bilik air kat kampung2
nampak tak deretan kedai tu....ha situ ada jual baju2 tuk ole2
permandangan luas....
air terjun si piso-piso
ha.... gambar ni jelas sikit air terjun tu
nampak ada gunung tu.....sejuk kat sini...
Jam 2 dan teruskan gerak ke Tiga Ras tuk naik feri. Hujan renyai2 dah turun masa tu, kami merancang jam 3petang nak naik feri dah. Tapi dari Sipiso-Piso tu mau2 1jam. Makanya tak sempat, jadi kami akan naik feri jam 6. Sementara tu kami dibawke Simarjarunjung. Tak hujan kat situ, tempat ni ada sediakan teh halia & goreng pisang. Kami pun berposing2 kat luar tu...macam kat oberseaaa...verangan lebih


menunjukkan di kawasan itu adalah sejuk

Tetiba hujan renyai kami pun ke dalam dan makan. Berborak2 lama lagi plak masa nak gerak. Siap tambah lagi nasi goreng & pisang goreng. Harga boleh tahan!!..pengsan!!!!

Semangat tunjuk peace depan tu,almaklum misi isi perut la katakan
 

sampai sorang satu pisang goreng...sekelip mata licin
tapi teh halia semua buat muka kelat2
haaaaaaa hambik Rp137k lebih kurang rm48!! glup!!

Kuar dari situ kami sempat buat keychain nama sebagai kenangan (padahal kat malaysia belambak). 
Rp 15k seketul.

Jam 5 kiteorang gerak nak ke tempat feri. Dalam perjalanan kami sempat singgah 1 tempat ni (lupa dah namanya) sebab ternampak monumen kuda. Kami sempat bergambar dan driver bagi tahu depan tu pulau Samosir & ada tanjung unta (bentuk macam unta duduk). 


Jam 6 kami naik feri. Dalam 50 minit kami tiba Simanindo (kawasan turun feri). Kami bergambar2 dan bersidai kat luar feri tu. 




tambang feri
Dari Simanindo kami bergerak ke Tuktuk dimana terletaknya homestay kami, dekat jam 7 gak tiba. Dalam 20km gak dari Simanindo tu. Kat sini jam 7 dah gelap gak. Macam jam 8malam kat Malaysia. Kami tiba je homestay jumpa owner, terus masuk rumah tak payah check-in dah. Owner kata esok2 saja, rehat dulu.

Kami pun mulakan samak peralatan memasak. Risau ada bekas2 apa2. Pastu kami masak nasi, tomyam sayur (ada beli tomato, kobis bunga & carrot kat Brastagi. Rp15k ke semuanya…murah!!), telur dadar & sardin.

Selesai makan rehat2 dan tengok tv dan tido. Tuktuk ni memang kawasan tanjung jadi banyak chalet2 dan memang banyak orang putih je. Sebab mereka kata jarang orang pelancong Malaysia nak menginap kat pulau sebab mahal sikit & susah cari makanan halal. Mereka hampir semua Kristian. Nasib driver kami muslim jadi mudah la dapat info dari dia. Kebetulan memang kami masak sendiri jadi tak da masalah. Tentang mahal plak. Rasanya bersesuaian sebab masa booking kami booking untuk 12 dewasa 3 kanak2. dapat 1 rumah besar tu Rp 1.25juta/ hari. Mereka offer kami kalau rumah besar tak muat kami dapat rumah kat belakang tu FREE!!..

Tapi kami tak sempat nak bagi tahu owner kami Cuma 7orang ke yang pergi. Jadi kami kata nak stay dalam 1 rumah je senang. Tempat ni ada kebun sayur sendiri, ada arnab ada laluan terus ke tasik tu , boleh lepak2, dan ada anjing ( kami awal2 dah inform dengan owner minta mereka jauhkan sikit dari kami)

K sambung nanti....gambar rumah pun nanti upload sebab ni kan sampai malam...dah gelap. (macam update entry on the spot konon, padahl dah berbulan). saja nak berahsia dengan korang.



1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...