meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

24 May, 2013

SURABAYA YOGYAKARTA TRIP - day 1 – 21.3.13 (part 1)

Hari 1 – 21.3.13 (part 1)
(Penanjakan point 1, Mount Bromo, Pasir Berbisik & Savanah)
(Probolinggo – Banyuwangi/Bondowoso)

Dari Surabaya town ke Probolinggo ( Mount Bromo ) ambil masa 3 jam perjalanan. Kami sampai di Probolinggo kira2 jam 3pagi. Shomad dah bercerita yang supir kami untuk trip Bromo dah tunggu di sana. Sampai je kami terus bersiap2 tukar kasut dan terus masuk ke dalam jeep. Dari bawah nak sampai ke Penanjakan point 1 ambil masa kira2 1jam. (ada 2 point nak tengok sunrise di Penanjakan, dan view di Point 1 lebih elok berbanding view point 2). Perjalanan merentas kampung2, jalan berliku2 dan akhirnya ke kawasan berpasir. Dalam gelap ni memang menakutkan juga, tapi supir ni dah expert memang syok je tengok dia layan lap. Aku kat belakang kepala dah tingtong habis, perut dah mual. Kami sampai sahaja di Penanjakan 1 terus kami turun untuk minum teh panas. Aku pula sibuk cari port muntah..hahaha..Sesungguhnya memang aku kalah dengan jalan2 berliku ni.

Selesai minum2 mula nak naik ke point untuk lihat sunrise. Dalam aku pening2 aku bersabar dan bertabah je la. Untung la ko yan…langsung tak da simptom pening2 ni. Dalam on the way ke point 1 aku dah 2nd time muntah. Sah la ni dah masuk angin. Maka apa yang masuk perut akan keluar semula. Muka pun dah sememeh je. Pak supir yang baik hati offer urut bahu..redha je la aku. Duduk sekejap di area tandas berehat dan berurut2, bersapu balm bagai rasa lega sikit. Kami tiba di point 1 jam 4pagi. Dari tempat parking ke point 1 ni kene mendaki sikit dalam 10minit perjalanan. Oh ye ! Sunrise kul 520pagi ye. Wah! sejam lagi ni kena tunggu dalam sejuk. Sumpah memang sejuk gilaaaaa…..Ada orang offer sewa baju sejuk, jual snow hat dan glove. Tapi dek aku yang rasa tak selesa termuntah2, aku lebih rela angin sejuk tu kena badan. Kami duduk di kerusi2 yang disediakan. Sambil tu aku berdoa2 dan berharap yang kesihatan akan kembali pulih. 

Ramainya orang yang tunggu sampai terpaksa berebut nak tempat best ambil gambar. Tapi dalam mood aku yang kelaut ni aku sempat gak snap beberapa gambar buat kenangan. Syukur haritu cuaca elok. Malam tu nampak bintang bertaburan. Kalau diikutkan ramalan cuaca yang aku check kat internet, malam tu hujan. Malam esok di Ijen ribut & seterusnya di Yogja juga ribut. Tapi ternyata nasib baik menyebelahi kami.

indahnya lah......

sejuk sungguh....tuhan je tahu...


Jam 520 pagi mula matahari naik. Cuma agak berkabus jadi tak dapat nak snap gambar lawa sangat. Jam 6pagi kami akan turun ke Mount Bromo. Orang sibuk tengok matahari dia sibuk layan mata sambil makan coklat. Tengok2 Cik yan makan coklat, konon minta la sesuap. Sudahnya muntah kali ke-3 di tandas.

punyalah ramai orang....
(ada sorang tu duduk melelapkan diri..sedar2 makan coklat)
Masa turun dari Penanjakan aku request minta duduk depan. Aku rasa semenjak drive ni memang kalah jadi penumpang, selalu mabuk2 kalau duduk belakang. Keadaan agak membaik sikit. Dalam kami bergerak turun kami berhenti beberapa spot menarik untuk ambil gambar. Best ada supir pandai ambil gambar cantik. Jadi dia la tolong ambil gambar kami.

berkabus...

comelkan dia???  undilah saya


sangatlah perlu untuk kalian berada di sana melihat pemandangan yang sebenar..
tak terkata indahnya
Turun je bawah kami lalu kawasan berpasir yang luas..rupanya itulah kawasan yang malam tadi kami lalu…ternyata seluas2 terbentangnya pasir tu…ada lalang2 gitu. Nampak ada 1 lori dan 1 jeep tersadai masuk lubang pasir tak boleh gerak. Jeep kami pun membantu. Sementara membantu supir suruh kami layan ambil gambar dulu.

Indahnya lah ciptaan muka bumi mu Tuhan……speachless…..



Selesai laluan disitu kami ke kaki Bromo. Dikawasan ni ada banyak kuda2 menunggu untuk ditunggangi. Supir kami dah awal2 cadangkan kawan dia. Pada awalnya kami dah pikir2 dari Malaysia lagi nak jalan kaki je. Sekali dah sampai sana ternyata jauh nak ke kawasan tangga…tanya2 ada dalam 1.5km nak ke tangga nak di daki tu. Memikirkan esok kami nak naik gunung, maka kami sepakat nak naik kuda. Sebelum tu wajiblah bertanya kekuatan kuda, almaklum masing2 saiz jumbo..hahaha..kesian kuda tu kang semput. Bila mereka kata boleh maka kami yakin boleh la. Pertama kali naik ni seram sangat2, sebab dah lah tinggi dan tengok tapak kaki kuda yang lagi kecil dari kaki sendiri. Ha..macam mana tu?? Oit! Tentu2lah tapak kaki kuda lagi kecil dari kaki manusia.he3



mount bromo dari kejauhan.......
Akhirnya dengan cara2 yang diajarkan, kami berjaya. Dah kat atas kuda rasa nak turun plak, tak tahu cara nak bertahan atas tu. Memang rasa unbalance.. tapi adik2 yang jaga kuda ni ajar. Jangan keraskan badan biarkan je berlengok2 mak jemah gitu. Pasti selamat. Dalam pada selamat tu saat mendebarkan bila ada laluan curam tu. Puhhh!! Sumpah cuak. Aku pejam mata bila nampak mamat depan aku tu terjatuh sebab tak dapat balance. Rupanya sibuk ambil gambar aweknya masa kuda turun curam. Memang kedebuk la jawabnya. Masa kuda nak turun ada caranya, badan kita kena kebelakang dan kaki di tolak kehadapan..ala2 posisi baring 45darjah. Tapi masa perjalanan naik ni banyak mendatar dan naik dari turun. Alhamdulillah selamat tiba. 

siap sedialah nak panjat tangga


Sekarang tiba masa nak panjat tangga pula. Fuh!! Panjat bukit sikit…bukit yang sikit ni ko dah semput lagikan 250 anak tangga (hasil info budak kuda), dan melalui reasearch aku di internet ada yang kata anak tangga tu berubah2 jumlahnya. Naik lain turun lain…datang lagi sekali lain…entah la aku tak dan nak kira…sibuk pikir macam mana nak tarik nafas je…kalau korang pergi nanti cuba lah kira. Tengah2 semput tepi tangga nampak makcik omputih ni selamba je mendaki sambil kata “ go go..u can do it” aku mampu senyum sambil berpikir dia umur 20, aku 50tahun…dem!!..rasa nak tampar diri sendiri… “wat malu..wat malu!”.


muka nak termuntah...
posing2 dalam keadaan cuak...tinggi tu...

Setelah 4 kali berhenti tepi, akhirnya sampai ke atas. Kawahnya berasap2 dan ada bau busuk sulfur sikit. Atas tu agak ramai orang dan penghadang pun dah patah2 maka berhati2 lah. Kami sekadar lihat2 pemandangan dan bentuk kawah tu. Kalau tergelincir memang arwah la. Tambah pula kami bolat2..lagi cepat la gulingannya..ohhh tak mo pikir lebih2..seram2!.. Selesai bergambar dan paksa orang lain tolong ambil gambar kami. Kami bergerak turun. Hati2 ye turun tangga ni berpasir2 dah agak mencuram ke depan. Aku memang berpaut elok kat handrail tu.

pemandangan mula nak naik tangga
(nampak tak kuil tengah2 tu)
berapa punya jauh la...
sian kuda ni kena bawa 'gajah'
maafkan saya...
Kami selamat tiba di bawah dah terus menuju ke kuda untuk turun ke tempat parking. Perjalanan turun banyak curam dan dengan kena gaya posisi baring 45darjah ni tentu2 kaki akan lebih sakit berbanding naik tapi. Tapi jangan nak banyak complain. Sakit2kaki ko ni, lengoh lagi kaki kuda yang bawa ko tu!!

Berhingus2 kuda tu, aku cuak gak ingatkan tak larat bawa aku ni. Beriya tanya kenapa, rupanya sebab pasir bertiup jadi selsema dan berdengus2. Lega aku dengar.....

Dalam perjalanan sempat aku borak dengan budak kuda. Oh ye mana dia Mono. Aku tetiba jadi tukang kira pendapatan orang plak kan. Dia kata tak tentu selalu sehari cuma dapat seorang je customer sebab banyak saingan. Kat situ ada 300+ kuda. Dan dalam seminggu kadang cuma 2kali je berjaya pujuk orang naik. Sebab apa tak ramai naik upahnya agak mahal juga. Tapi bagi kami, kami redha dengan budget tu sebab kesian kat kuda. (Ada yang dah separuh jalan baru ambil kuda charge dalam Rp70k-150k). Jadi sebelum berjalan kaki tu pikir betul2 nak naik ke tak kuda. Kalau dah separuh agak rugi la juga kan..oh ye kuda tu mereka sewa bukan sendiri punya… kos lagi tu..hmmm… hidup2.

Agak pelik juga kenapa la jeep tak park kat depan2 sikit. Jadi tak perlulah nak berjalan jauh kan?. tapi mungkin ini la cara untuk bagi pemandu2 kuda ni cari makan. Kalau tak mesti semua rela jalan kaki je. Ye tak.....

Sambung kat part 2 isnin nanti k. bye...
Aku bentangkan sekali kos untuk day 1 tu.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...