meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

27 May, 2013

SURABAYA YOGYAKARTA TRIP - day 1 – 21.3.13 (part 2)


Cerita day 1 panjang sangat jadi aku bahagi 2 bahagian. korang baca panjang2 kan muntah info & muntah juga tengok gambar kiteorang...
ok sambung cerita.....

Hari 1 – 21.3.13 (part 2)
(Penanjakan point 1, Mount Bromo, Pasir Berbisik & Savanah)
(Probolinggo – Banyuwangi/Bondowoso)

Selesai di Bromo kami ke pasir berbisik & savanah. Sebenarnya ia tak termasuk dalam pakej kami dengan tourguide tapi kami request nak pergi dan di charge extra Rp100k/pax (actually Rp200k/jeep) kalau pergi ramai lagi jimat la kan. Sampai di pasir berbisik kami sempat snap gambar. Pasir berbisik ni tak da la apa2 sangat cuma kawasan muka bumi yang pelik tu menarik minat kami. Dan famousnya kawasan ni sebab pernah shooting movie kat sini tak pasti apa tajuk tapi pelakonnya Diansastowardoyo (betul ke aku eja?). 

walaupun takda pape sangat tapi pemandangan memang cantik gila....
tq la driver yang pandai snap gambar...bertuah diri 
Selesai di sini kami bergerak ke savanah. Kira2 15minit perjalanan. Di sini kawasannya banyak tumbuhan dan ada 1 gerai jual minuman kalau nak duduk2 di kawasan ni. Cuaca cerah tapi sejuk…Cantik sangat2 macam kawasan hobbit dalam movie Lord of the ring. Kawasan gunung berapi ni unik sangat2 sekejap berpasir &sekejap berpokok2. Semuanya dalam 1 kawasan je.

ada jual minuman, kami tak minum pun...


Untuk makluman, Mount Bromo pernah meletus tahun 2010 dan dapat dilihat yang batu2 dari letusan bromo di pinggiran kawasan dataran pasir ni. Jauh juga batu tu terbang. Tapi kawasan ni memang jauh dari menempatan, yang ada 1 kuil di tengah2 padang pasir tu je..tak pasti samada kuil tu rosak ke tak masa letusan.

Selesai di savanah kami bergerak turun dan bersarapan di hotel Cemara Indah. Sarapan yang ada nasi putih, mee goreng, roti bakar, air the & kopi. Harga mengaum juga tapi boleh la..!!! makanan tak umph…ditambah aku mogok makan lagi la sikit je makan. Konon isi supaya perut tak meragam ternyata aku tewas juga…on the way turun berliku2…45minit kemudian memang ke tandas la. Jumpa je Shomad kat bawah kami bergerak ke Ijen. Dalam perjalanan turun nampak budak2 balik sekolah dan banyak kebun2 sayur.

pemandangan dari hotel Cemara Indah...cantik sangat2
makanan yang memang bukan taste aku...all rasa tasteless...
ke aku yang memang takda selera

dia perasan kita nak ambil gambar...
untung kalian dapat tinggal kawasan nyaman ni...
Kami bergerak dari Bromo kira2 jam 10pagi. Dalam kereta kami bantai tidur dan sekejap2 Cik Yan je layan Shomad. Aku sedar2 dah tiba stesen keretapi Probolinggo. Diaorang turun pergi ambil tiket train. Di Indon ni boleh je beli/ambil tiket train kat mana2 stesen. Kalau tak silap boleh juga beli kat mart ala2 7E kita ni. Tapi aku tak pasti. Legalah kami dapat dah tiket train tu.
Untuk beli tiket train boleh ke website ini.

Perjalanan dari Probolinggo ke kawah Iijen (Banyuwangi-Bondowoso) ambil masa 5jam. Dan setelah berliku2 naik gunung turun gunung lalu lembah redah kampung termasuk 2 kali muntah. Akhirnya jam 3petang kami sampai di Catimor hotel. Sempat singgah kedai di kawasan kampung beli simcard fon & ubat.  Aku lepas check in , mandi makan ubat terus zzz…..

Aku sumpah memang tak mahu isi dah sebab perut aku dah tahap menolak semua apa yang masuk tetap keluar semula. Dari aku membazir bayar makanan tapi tak selera makan, baik puasa je. Tambah pula risau tak larat pening kepala nak panjat gunung ni. Ada orang hotel ketuk bilik kami tawarkan nak makan dinner, kami tolak sebab Cik Yan pun sama tak mahu makan. 

Apapun demi ‘BLUE FIRE aku gigihkan jua…..

Akhir sekali untuk day 1 ni, aku nak tepek gambar kasut adidas kampung aku ni. RM9.90 kot. tapi memang selesa sangat2. Kasut ni aku survey2 kat internet tuk hiking Ijen esok. Cari2 kat internet bagai la rupanya ada je kat kedai thailand berdekatan rumah je.


Kuda : Rp 200k/pax
Jeep : Rp200k/jeep ( pasir berbisik & savanah) – untuk kami kos ini termasuk dalam bayaran tour Shomad
Breakfast Hotel Cemara : Rp35k/ pax (buffet)
Simcard : Rp4k/no. (simpati)
Ubat : Rp2k/paket (jenama Tolak Angin)…bantai je apa2 pun janji berkesan!
nak layan gambar lagi klik sini

K. jumpa lagi nanti untuk sambungan cerita trip ini...see you...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...