meh follow kami meh ...

AH CHENG LAKSA (2) AIR HITAM (1) AISKRIM (1) AKTIVITI HUJUNG MINGGU (2) ALRAWSHA (1) ARNAB (1) ASAM PEDAS (2) ASAM PEDAS JJ MUAR (1) AUDITION (1) AYAM PANGGANG (1) AYAM PENYET (3) AYAM PENYET RIA (1) AYER HITAM (1) BABY PARK CHOY CHINESE STYLE (1) BACK 2 BACK TENGOK MUVE (2) BANGI (2) BATANG KALI WATERFALL (1) BATU PAHAT (1) BBQ (1) BENTONG PAHANG (2) BOWLING (1) BUBUR BERLAUK (2) BUKA PUASA (1) BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT (2) BURGER (4) CAFE (1) CAMERON HIGHLAND (3) CENDOL (1) CHAR KEAW TEOW PENANG (2) CHICKEN POX (1) CHICKEN WING (1) CHINESE FOOD (5) CONTEST (2) CRAB (1) CREPE (1) CUPCAKE (2) D'Arab Cafe (1) DESSERT (3) DINNER COMPANY (1) DURIAN CREPE (2) ECO DUSUN RESORT BENTONG PAHANG (2) FOODCOURT (2) GAMES (1) GO GREEN (20) GOLD COAST - AUSTRALIA (5) GREEN TEA (1) HEALTH (1) HOBI (2) HOMEMADE BURGER (1) HOTEL (1) HULU LANGAT (1) IDEA (1) IPOH (1) JAPANESE FOOD (2) JOHOR (9) JOHOR BAHRU (3) KA FEI TIAM (1) KEDAH (4) KEMAMAN (2) KEROPOK (2) KETAM (1) KOPITIAM (7) KOREAN FOOD (1) KUALA LUMPUR (3) KUANTAN (2) KUCING (10) KUEYTEOW (2) KULAI (1) LAGU2 (2) LAKSA (3) LASER TAG (1) LONTONG (1) MAMAK (1) MASAKAN CINA (4) MASAKAN JOHOR (2) MASAKAN MINANG (1) meatball ikea (1) MEDAN-DANAUTOBA TRIP (9) MEE GORENG SOTONG (1) MEE KARI (1) MEE KARI KETAM (1) MEE RACUN (1) MELAKA (1) MELAKA WONDERLAND (1) MERDEKA (1) MEXICAN FOOD (1) MUAR (1) MUTIARA KATA (7) NASI AMBANG (1) NASI ARAB (2) NASI AYAM (5) NASI BUNGKUS APARTMENT SRI MUTIARA (1) NASI IMPIT (1) NASI KUKUS AYAM PANGGANG WATIE BEACH CAFE - COWBOY STYLE (1) NASI LEMAK (2) NYONYA (1) PAHANG (1) PAINTBALL (1) PARIT RAJA BATU PAHAT (1) PAVILION KL (1) PAVLOVA (1) PENANG (4) PENANG-KEDAH TRIP (4) PERAK (5) PERSEDIAAN TRAVEL (1) PETALING JAYA (3) PIE (1) PLANNING MAKAN SEAFOOD DI JERAM (1) PLAZA LARKIN (1) POPIAH THE BEST (1) PORMTIP THAI RESTAURANT (1) PORT DICKSON (1) PUCHONG (4) PUTRA HEIGHT (2) PUTU BAMBU (1) RAGAM (1) RAYA (1) RENDANG (1) RESEPI - DESSERT/BUBUR/KUIH (3) RESEPI - JEMPUT2 SPECIAL KAMEY (1) RESEPI GRILLED2 GORENG2 (2) RESEPI MAKANAN LAUT (1) RESEPI MELAYU (3) RESEPI PIZZA + POTATO SALAD (1) RESEPI SALAD (1) RESEPI SPAGETTI (5) RESEPI WESTERN (9) ROJAK (1) SAMBAL (1) SANDWICH (1) SARAPAN PAGI (3) SATAR (1) SEAFOOD (4) SELAMAT HARI IBU (1) SELANGOR (3) SELAYANG! CHINESE STYLE (1) SEMBANG-SEMBANG (20) SEOUL GARDEN 101 MALL (1) SETAPAK (1) SG. TEKALA WATERFALL (1) SHAH ALAM (17) SHILIN SWEET POTATO (2) SIAKAP STIM CHINESE STYLE (1) SISTER'S POPIAH (2) SKYTREX BUKIT CERAKAH SHAH ALAM (2) SNACK (2) SOTO (1) STEAMBOAT (3) SUBANG (3) SUBANG JAYA (40) SUMMIT USJ (4) SUNWAY (2) SUP (2) SURABAYA YOGYAKARTA TRIP (5) TAIWANESE FOOD (1) TERENGGANU (2) THAI FOOD (1) THEMEPARK (1) TIPS (2) ULAM (1) USJ (17) WEDDING (1) WESTERN (12) WESTERN FOOD (2) ZOO NEGARA (1)

10 February, 2014

KEDAI MAKAN SELERA MURNI ( ASAM PEDAS MAK LIMAH ), BATU PAHAT


Hye..bertemu kembali....
 
Minggu ni balik kampung, masa raya cina kami perap diri je kat Subang Jaya. Tapi jejak juga ke
Rembau ke majlis pertunangan sahabat. Baru minggu ni balik sebab tak nak jem. Taktik yang berjaya!
 
Sebelum balik kampung haritu dah survey port makan asam pedas yang best kat daerah sendiri. Maka semalam sempat singgah di kedai makan selera murni. Ni antara kedai asam pedas terkenal di batu pahat.
 
 
Terletak di lorong sebelah KFC Jalan Rogayah. Berdekatan dengan bus stand Batu Pahat. Kedai ni di lorong sebelah dalam. Mungkin kalau pusing2 jalan luar memang tak perasan.
 
Sampai jam 12 diberitahu dah habis isi ikan, tinggal kepala sahaja. Rezeki la mungkin, sebab memang nak makan kepala. Orang dah habis belajar, tak pe makan kepala. Hahahaha
 
Maka kami order nasi 5 ( termasuk nasi tambah ), ikan satu dan beberapa lauk serta air. Kat sini ada dalam 8-10 jenis lauk dari pemerhatian mata ni. Ada ayam rendang, kacang panjang goreng, kobis goreng, bendi goreng, telur masin, ikan masin, tempe goreng dan lain2.
 
Masa makan memang ramai sangat orang, penuh! Mujur satu meja kosong. Melayu cina semua ada. Diperhatikan ramai juga yang bungkus.
 
Rasa sedap dan ok. Tak berbelacan sangat, pekat juga dan masam kuat sikit. Macam masam limau bukan asam jawa seluruhnya. Tapi memang ringan, tak terlampau pedas dan lazat. Segar gitu masam2.
 
 
 
Oklah sampai jumpa lagi di lain cerita.
 
Harini masih bercuti, nak g pasar cari pokok ciku la, tanam belakang rumah. Mana tahu panjang umur 5 tahun lagi dapat makan ciku sampai kembung. Tapi kena standby mercun banyak2 buat tembak monyet. Hahahaha
 
Bye..selamat mencuba.
 
 

1 comment:

  1. Thank you for sharing.. tak pernah pergi lagi kedai nie. Bole try..
    For sharing tips menurunkan berat badan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...