Lauk simple ni aku istiharkan yang memudaratkan, sebabnya aku akan makan nasi 2 pinggan. Hahaha.
Abang aku kata kalau nampak aku makan ulam macam kambing makan rumput... Aku pun tak boleh nak nafikan sangatla..sebab ada macam betulnya jugak |
Walaupun aku kadang2 makan western tapi tetap lauk kampung la paling aku gemar.
Ulam tu boleh cari kat pasar2. Kalau kat kawasan PutraHeight ni portnya kat pasaraya Hero. Kali ni pekena ulam raja & pegaga. Kalau berani boleh cuba peria katak, pucuk mengkudu dan daun betik (buat ubat). Kat kampung mudah cari kalau sini payah jumpa ulam2 pelik2.
Mari kongsi resepi sambal kegemaran aku ni.
BAHAN2:
- 10 biji lada hijau
- 5 biji lada cili hijau
- segenggam ikan bilis
- 1 biji bawang besar (kalau nak manis sikit bawang lebihkan)
Sebenarnya sukatan tu ikut la banyak mana nak letak ikut suka....
CARA2:
- semua digoreng (lada tu potong 2 kalau tak mudah meletup2 nanti)
- toskan minyak2 tu semua dan tumbuk (jangan blender..jadi berair tak sedap wo...cara tradisional lah baru best)
- bolehlah makan dengan nasi panas dengan ulam
Aduh...perut bunyi krik3.....gara2 terliur.
Sambil menumbuk terkenang Arwah Iqbal yang bagi kiteorang lesung tumbuk ni...
Semoga rohnya dicucuri rahmat..Al-fatihah
P/s: masak nasi lebih sikit, tak pasal terpaksa berhenti makan masak nasi lagi.:-p
No comments:
Post a Comment